Over ons

Wognum Nicols is de zaalvoetbalvereniging uit Wognum, gemeente Medemblik. De vereniging bestaat sinds 3 mei 1972 en heeft ongeveer 120 leden, verdeelt over 13 teams; 6 heren, 3 vrouwen en 4 junioren. Alle teams van Wognum Nicols spelen hun thuiswedstrijden in Sporthal de Bloesem. De huidige voorzitter is Tom Beerepoot uit Wognum.

Over ons

Wognum Nicols is de zaalvoetbalvereniging uit Wognum, gemeente Medemblik. De vereniging bestaat sinds 3 mei 1972 en heeft ongeveer 120 leden, verdeelt over 13 teams; 6 heren, 3 vrouwen en 4 junioren. Alle teams van Wognum Nicols spelen hun thuiswedstrijden in Sporthal de Bloesem. De huidige voorzitter is Tom Beerepoot uit Wognum.

Oprichting

Wognum Nicols is opgericht op 3 mei 1972. De vereniging bestaat meer dan 50 jaar en behoort daarmede tot de oudste zaalvoetbalverenigingen van Nederland.

Bij de oprichting bestond het bestuur uit Ben Vissie (voorzitter), Pierre Polfliet (secretaris) en Cees Smit (penningmeester).

In het eerste jaar had het 15 leden waaronder Gerard Beerepoot, Jack Stam, Cees v.d. Wee, Rini Versteeg en Piet Bijman.

Het tweede jaar steeg het aantal leden tot 39 jaren waaronder ook huidig voorzitter Tom Beerepoot, die in 2023 50 jaar lid was en daarmede het oudste en langst zittende lid is.

Vrouwenvoetbal

In de beginjaren beschikte Wognum Nicols ook over een bijzonder sterk damesteam met o.a. witte en zwarte Lia Huisman, Petra Edelenbosch en Marga de Lange met Pierre Polfliet als bijzonder gedreven coach.

Zij wisten meerdere keren kampioen van Noord Holland te worden en tot de finale van het Nederlandse kampioenschap door te dringen.

Helaas hebben zij het Nederlands kampioenschap nooit kunnen veroveren.

BEKERWINST

Het eerste herenteam behaalde op 11 mei 1992 een van haar grootste successen door in de bekerfinale van Hovocubo te winnen. De kop in het Noord Hollands Dagblad luidde dan ook.

“Wognum Nicols stunt in finale tegen hautain Hovocubo”.

Het team kreeg de winst zeker niet cadeau en moest in de finale tot het uiterste gaan om een gelijkspel en daarmede strafschoppen af te dwingen.

De eerste strafschoppenserie eindigde gelijk waardoor er ook met strafschoppen verlengd moest worden.

De beslissende strafschop werd door Ron Stam (nadat hij eerder gemist had) binnen geknald en Pieter Bas van Zalinge werd de held door de strafschop van Frank Neefjes te stoppen.

De nog altijd historische overwinning werd behaald door Hans Koeleman, Bas en Fred Zuiker, Marcel en Ron Stam, Marcel Rood, Jacco Rijkhoff en keeper Pieter Bas van Zalinge onder leiding van de fanatieke en bevlogen coach Koos Snijders.

Verhuizing sporthal

Wognum Nicols speelde sinds 1977 in sporthal ’t Span. De karakteristieke zaal, met boven de houten tribune en de kantine, is de trotse thuishaven. In 2012 wordt de zaal gesloopt, voor een nieuw winkelcentrum. Vanwege dat Eredivisie handbalvereniging SEW ook in ’t Span speelt, wordt een nieuwe multifunctionele accommodatie, inclusief topsporthal gebouwd. Beter bekend als sporthal de Bloesem.

STRATENVOETBAL WOGNUM

Het Stratenvoetbal Wognum is een heerlijk voetbalevenement dat traditiegetrouw tijdens de zomervakantie wordt gespeeld. Voorheen stroomde het volledige dorp leeg om een glimp op te vangen van de spelers uit de straat. Naast de plaatselijke voetballers die hun straat uit Wognum vertegenwoordigen, hebben ook bekende zaalvoetballers zoals Maarten Frankfort, Ferdi Kaleveld en Maarten Zuiker allemaal deelgenomen. Het hoge niveau wordt dan ook in goede banen geleid door eredivisie scheidsrechters. Momenteel vindt het jaarlijkse toernooi, door terugtrekkende belangstelling, helaas niet meer plaats.

TOM BEEREPOOT

Wie Wognum Nicols zegt, zegt Tom Beerepoot. De met een lintje onderscheiden voorzitter, secretaris, penningmeester en (voormalig coach) houdt al jaren lang de vereniging in zijn eentje draaiende. Nog steeds fluit hij op maandag en vrijdagavonden de wedstrijden, waar geen scheidsrechter voor is aangesteld. 

“Bijna 40 jaar geleden (in januari 1984) werd Johan geboren”, vertelt Tom Beerepoot.

“Kees Overtoom en Ger Roelofsen (de toenmalige voorzitter en secretaris van Wognum Nicols) kwamen met een prachtige brandweerauto op kraamvisite en vroegen mij, bij die gelegenheid, of ik voorzitter van Wognum Nicols wilde worden?”

“Ik heb “ja” gezegd en ben sindsdien voorzitter van Wognum Nicols. Het bovenstaande houdt in dat ik het komende jaar 40 jaar voorzitter van Wognum Nicols ben”.